Blogiarkisto

keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Puhtia gluteenittomuudesta nautiskellen


Siirrytiin poikkiksen kanssa noin 2 kuukautta sitten gluteenittomalle linjalle, kun oltiin ensin siirrytty luomukauraan, mutta tuntui että tarvis vielä tarkemmin syynätä ruokavaliota. Pohjustuksena; poikkiksella on myös temppuileva maha kun mulla, joskaan mitään ei ole virallisesti diagnosoitu, mutta meidän havaittavissa on selkeä viljaherkkyys, joka ilmenee kovana turvotteluna, vatsan kipuiluna ja huonolla ololla - ja helpottuu kun on tehnyt vaihdoksen gluteenittomiin tuotteisiin. Ja mullahan on tämä ärtyneen suolenoireyhtymä sekä kilppiksen vajis, joihin toiset ovat saaneet helpotusta vaihtamalla gluteenittomalle linjalle. 

Onko tää aikaa vievää entiseen nähden? Ei. Onko kalliimpaa? No eipä juuri. Onko hyvää? ON! Onko vaihtoehtoja kun menee vaikkapa kahvilaan? Yleensä kyllä. Katsooko muut  kieroon kun sanot olevas gluteenittomalla? Ei ainakaan mua :D Voinko paremmin nyt? Kyllä voin. Onko tämä kaikki sen arvoista? Ehdottomasti.

Moni tuntuu pohtivan tällaista vaihtoehtoa, mutta on vaikea aloittaa ja voi tuntua että tarvitsee nähdä hirveästi vaivaa, selvittää mikä sopii ja mikä ei, ja tätä rataa. Vaihtoehtoja kauppoihin on ruvennut mun mielestä ilmestymään kuin sieniä sateella, eikä tämä ole musta sen kalliimpaa entiseen nähden, ja kun ottaa huomioon että gluteenittomat on aika usein myös luomuja (ainakin ne mitä mä ostan tai huomioin) niin pidän sitäkin seikkaa sen arvoisena, että voin siitä vähän enemmänkin maksaa. Mutta silti mun mielestä tää ei ole sen kalliimpaa, jos vaan viitsii tutustua tarjontaan ja valita, mikä sitten sopii omalle kukkarolle sekä mahalle sekä makuaisteille. Mitä syön aamuisin?
Itse leipomaani gluteeniton kaurahiutaleleipää (ohje alempana), tai Provenan gluteenitonta instantkaurapuuroa kera marjakeiton ja/tai baananin palasten tai sitten munakasta tai banaanilettuja (kananmunat ja banaani vatkattuna kunnolla keskenään ja pannuun)Entä lämpimät pääruuat? Meillä keitetään usein lisukkeeksi riisiä, me käytetään paljon kasviksia joissa saattaa myös perunaa olla myös, tänään keittelin ekaa kertaa gluteenittonta pastaa (hyvää oli!), ja sitten lihaosuus, joka meillä on joku paistettua naturelkanaa, naudan jauhelihaa, välillä piffiä, broileri/kalkkunan jauhelihaa. Sekä sitten perusrehut eli tomaattia, kurkkua, salaattia. Välillä laktoositonta fetaa. Hyvää on!Mitä välipalaksi? Itse syön aika paljon hedelmiä, suosikki on banaani, toisenä appelsiinit ja mandariinit/klementiinit, myös omppo on hyvää. Välillä meillä on laktoosittomia jogurtteja/rahkoja tai sitten soijaversioita. Provena merkiltä löytyy paljon kaikkea gluteenitonta, myös välipalakeksejä (jotka on syntisen hyviä, siitä vois kiskoa vaikka koko paketin :D) Itse popsin välillä myös naturelpähkinöitä, manteleja. Kaikkea löytyy kun vaan viitsii vähän suunnitella!Helpon kaurahiutaleleivän resepti
Olen tämän alunperin löytänyt netin syövereistä, nyt en löytänyt sivustoa uudestaan, mutta sen pohjalta sovellan omaa versiota, ja se tulee tässä.

Pistä uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ota n. keskikokoinen kulho johon voit sotkea ainekset. Tarvitset: gluteenittomia (kaura)hiutaleita, leipäsiirappia, suolaa, vettä, öljyä.

Ainekset sekaisin, ja voila, se on tässä! En siis käytä hiivaa lainkaan. Tässä käyttämäni mitat, joista tulee noin 10-15 palaa leipää, vähän riippuen miten ne leikkaat:

6dl glut. kaurahiutaleita
4dl vettä
½dl öljyä (Keijun aurinkokuivattutomaatti öljy antaa ihanaa makua!)
n. 1rkl leipäsiirappia (jos jätät pois, saat enemmän näkkileipämäistä leipää joten voit itse annostella makusi mukaan!
oman maun mukaan suolaa, itse laitan vajaa 1rl

Sekaan voi leipoa vaikka mitä, itse olen leiponut mm. porkkanaraastetta, paprikan palasia, sipulia, erilaisia siemieniä, pellavansiemeniä.

Sitten levitetään pellille tasaisesti, ja tuikataan uuniin. Jos olet leiponut sisään kasviksia niin uunissa voi mennä vähän pidempään, joten 25min on sellainen minimi mutta uunissa voi mennä vähän pidempäänkin (myös riippuen uunin tehokkuudesta, mun on aika kuumana käyvä). Kun tulee kauniin kullanruskeata väriä, on leipä valmista. Eikun syömään!